Vackerhud

15 Bästa Ansiktskrämerna 2024 – Bäst i test

Daglig användning av rengöringsprodukter i ansiktet medför en hy i obalans. Normalt sett klarar huden av att återfukta sig själv, men med tanke på hur ofta vi tvättar oss i ansiktet behöver huden hjälp. Lika viktigt som det är att tvätta bort orenheter, smink och döda hudceller, lika viktigt är det att återfukta huden efteråt, annars blir huden skör och producerar mer talg.

Det kan leda till acne, stram och svidande hy och på sikt kan det skapa tidiga ålderstecken i form av rynkor. Återfuktning är därför en av de viktigaste faktorerna för att bibehålla en frisk och ungdomlig hy.

Nedan följer en liten lista med produkter du kan välja mellan för att förbättra din hy och göra den slät och behaglig.

Bästa ansiktskrämerna just nu

1. Bäst i test – Clinique Moisture Surge Ansiktskräm

Clinique Moisture Surge

Auto-replenishing-teknologin med aktivt aloevatten gör att huden får hjälp med att bevara sin egen fuktbalans och gör på så vis huden friskare på egen hand. Det är lätt att den naturliga fuktbarriären förstörs när vi tvättar huden, men tack vara den här krämen från Clinique kan du få tillbaka hudens ursprungliga egenskaper.

Det här är en gelkräm som är rik på hyaluronsyra. Tester har visat att fukten i huden bevaras i 72 timmar. Krämen är allergitestad och 100 % parfymfri. Den passar alla hudtyper.

2. Filorga Oxygen-Glow Cream

Filorga Oxygen-Glow Cream

Den här mirakelkrämen har många egenskaper. Den avgiftar huden från gifter i luften, återfuktar på djupet, jämnar ut hudtonen och hudytan för att skapa ett naturligt och yngre utseende. Din hy får fin lyster tack vare hyaluronsyra som syresätter huden. Passar alla hudtyper som är i behov av en utjämnande effekt.

3. Exuviance Sheer Refining Fluid Ansiktskräm

Exuviance Sheer Refining Fluid

Det här är en lätt återfuktare som tillför huden en gnutta med fukt när den behöver det som mest. Den är därför bra för fet hy som inte behöver så mycket fukt.

4. Biotherm Aquasource Creme

Biotherm Aquasource Creme

En mycket passande kräm för torr hy och är berikad med algen Life Plankton™ som finns i varma källor i Frankrike. Mer lyxigt än så kan det knappast bli. Unna dig själv en mini-spa behandling för ansiktet varje dag och njut av en återfuktad och len hy.

5. Clarins Beauty Flash Balm

Clarins Beauty Flash Balm

I ett nordligt land som Sverige är det lätt att huden blir torr och ser trött och tråkig ut. Tack vare Beauty Flash Balm återskapas hudens lyster och den ser därmed piggare och fräschare ut. Den gör susen under makeup och skapar en perfekt bas som håller länge.

Krämen innehåller trollhassel och olivextrakt som ger lyster till huden. Olivolja är en välkänd produkt för huden och har använts i flera tusen år.

6. Lumene Nordic Hydra Day Fluid SPF 30

Lumene Nordic Hydra Day Fluid SPF30

Vill du ha en lätt kräm som går in snabbt i huden och lämnar ett återfuktande resultat är den här krämen perfekt. Den har solskyddsfaktor 30, vilket gör den till en perfekt dagkräm under sommaren. Syrestimulerande mineraler gör att huden får syre och både ser och känns friskare.

7. The Ordinary Hydrators and Oils Natural Moisturizing

The Ordinary Hydrators and Oils Natural Moisturizing

Naturliga fuktgivande faktorer (NMF) ser till att det yttre skiktet av huden behålls skyddat och återfuktat. NMF består av bland annat flera aminosyror, fettsyror och många andra komponenter som finns naturligt i huden.

Dessa bidrar till att huden kan ta åt sig krämen bättre och hudens naturliga hälsa främjas. Använd den dagligen ensam eller ihop med ett passande serum.

8. Dermalogica Skin Health Intensive Moisture Balance

Dermalogica Skin Health Intensive Moisture Balance

Behöver du en kvalitativ produkt som vårdar och ger näring på djupet bör du prova den här exklusiva ansiktskrämen. Den återställer hudens naturliga fuktbarriär så att den blir mer motståndskraftig mot daglig rengöring.

Krämen innehåller BioReplenish Complex och har visat sig i tester kunna förstärka hudens egna skyddande egenskaper.

9. Ole Henriksen Truth C-Rush Brightening Gel Creme

Ole Henriksen Truth C-Rush Brightening Gel Creme

Ge din hy en injektion med vitamin-C med hjälp av den här fuktbomben från Ole Henriksen och få ett märkbart resultat under ett helt dygn. Din hy kommer suga åt sig krämen och visa sin tacksamhet genom att torrhetsrynkorna minskar och din hy känns mjuk och välmående.

Precis som många andra krämer innehåller även denna hyaluronsyra som är en effektiv ingrediens för att se till att huden hålls återfuktad.

10. Maria Åkerberg Face Lotion More

Maria Åkerberg Face Lotion More

Den här dagkrämen är en svensktillverkad produkt som är speciellt framtagen för mogen hy. Den stramar upp huden och gör att den känns yngre och mer välmående. Rödklöver används för dess egenskaper att hjälpa mogen hy att bli stramare och återfå elasticiteten.

Den hjälper även till med cellförnyelsen, vilket gör att huden har lättare för att bibehålla sin spänst och bevara fukt.

11. L’Oréal Paris Triple Active

L'Oréal Paris Triple Active

Den här dagkrämen är speciellt framtagen för torr och känslig hud och den passar för alla åldrar. Triple Active Fresh gelcreme ser till att huden får ordentligt med fukt och gör att huden känns fräsch och återfuktad hela dagen.

Krämen är berikad med vitaminer samt essentiella mineraler för att huden ska få vad den behöver för att återuppbygga sin egna fuktbalans.

12. IDUN Minerals Skincare Day Cream

IDUN Minerals Skincare Day Cream

Vill du ha en enkel dagkräm som återfuktar huden på ett naturligt sätt är den här krämen från IDUN ett perfekt val. Den innehåller vårdande oljor från raps, är rik på naturligt vitamin E, samt innehåller kakao- och sheasmör som tillför huden fukt och gör den återfuktad på ett naturligt sätt. Den passar för normal- och blandhy.

13. Babor Cleanformance Moisture Glow Day Cream

Babor Cleanformance Moisture Glow Day Cream

Det här är en återfuktande ansiktskräm som både tillför och bevarar fukten i huden länge. Den innehåller ljusreflekterande pigment som ger lyster och gör att huden omedelbart ser friskare ut.

Barkextrakt från rödlönn verkar föryngrande på huden och får den att bevara sitt ungdomliga utseende längre. För bästa effekt – applicera på ansikte, hals och dekolletage efter rengöring.

14. Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Day Cream

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Day Cream

För att garantera ett ungdomligt utseende är det viktigt att en ansiktskräm innehåller SPF för att skydda huden mot solens strålar. Det är också fördelaktigt om den innehåller hyaluronsyra för att bevara fuktbalansen i huden, eftersom torr hy ser äldre ut. D

en här krämen från Eucerin är därför speciellt bra för mogen hy då den både har SPF och hyaluronsyra som skyddar och jämnar ut huden. Den går snabbt in i huden utan att kladda och passar till normal och torr hud. Den fungerar även bra till känslig hy.

15. ACO Pure Glow Purifying Ansiktskräm

ACO Pure Glow Purifying Ansiktskräm

Har du problem med acne och fet hy är den här krämen från ACO ett bra alternativ. Det är en billigare kräm än många likartade på marknaden, men tack vare de väl utvalda ingredienserna gör den ett minst lika bra jobb med att bekämpa orenheter i huden.

Krämen är en lätt gelkräm med mattande egenskaper. Huden hålls återfuktad i upp till 24 timmar och får en naturlig lyster utan att kännas oljig.

Välj rätt ansiktskräm beroende på din hudtyp

När du ska välja en ansiktskräm måste du utgå ifrån vilken typ av hy du har, eftersom olika hudtyper kräver olika produkter. Läs nedan för att få ett hum om vilken hudtyp du har och vad du kan behöva för produkt:

Mogen hy

Mogen hy behöver mycket fukt, eftersom torrhetsrynkor syns extra mycket på mogen hy. Det är också viktigt att fukten bevaras längre hos mogen hy så att effekten varar längre. Ämnen som boostar kollagenproduktionen är också bra då kollagenproduktionen minskar ju äldre vi blir.

Fet hy

Fet hy brukar oftast behandlas fel genom att man tvättar sig för mycket och/eller använder för lite fukt i sina ansiktskrämer. Anledningen till att man har fet hy brukar vara för att kroppen producerar för mycket talg för att kompensera för en minskad fukthalt i huden. Därför är det viktigt att inte bara använda milda och återfuktande rengöringsprodukter, utan även använda ansiktskrämer med tillräckligt mycket fukt för att göra huden nöjd.

Dock kan det vara bra att vänja huden långsamt vid att få mer fukt, eftersom talgproduktionen är så hög. I takt med att fukten från ansiktsprodukterna ökar bör talgproduktionen i huden minska. På så vis kan du återställa en för hög talgproduktion till mer normala nivåer.

Torr hud

Torr hud kan motverkas på flera sätt. Ibland kan det räcka med en ansiktspeeling för att slipa bort döda hudceller, så att huden kan ta åt sig fukten från en kräm bättre. Torr hud kan också motverkas genom att byta ut vattenbaserade krämer till några som innehåller en högre andel olja eller smör, samt använda rengöringsmjölk istället för tvål.

Känslig hud

Vad känslig hy behöver är så få ingredienser i en kräm eller hudvårdsprodukt som möjligt. Det inkluderar även parfym. Ju färre ingredienser en produkt innehåller, desto säkrare är den att använda på känslig hy.

Känslig hy kan bero på en trasig hudbarriär och den behöver stärkas genom att använda produkter som inte irriterar hudbarriären. Då kan den läka i fred och bli starkare och mindre känslig. Många hudvårdsmärken tillverkar produkter specifikt för känslig hud.

Kombinerad hy

Kombinerad hy består ofta av både torra och feta partier, som kan vara svåra att behandla. Den så kallade T-zonen i pannan, näsan och hakan brukar vara feta, medan resten av ansiktet är torrt.

Då kan det vara bra att behandla huden på samma sätt som vid fet hy, men vara lite sparsam med återfuktande produkter just i T-zonen till en början.

Acne

Hud som lider av acne är mer känslig än de andra hudtyperna, eftersom den ofta har sår från acnen. Därför är det viktigt att använda produkter som inte torkar ut huden och gör den ännu mer känslig, eller använda produkter som innehåller mycket parfym eller andra allergener.

Behandla huden med få och återfuktande ingredienser för att säkerställa att hudbarriären inte förstörs ännu mer.

Normal

Normal hud är lättast att behandla, då den brukar klara sig bra med en vanlig återfuktande kräm efter rengöring. Däremot kan det vara bra att ta hänsyn till om huden är ung eller mogen, då det kan behövas specialkrämer för det.

Frågor och svar om ansiktskrämer

Många undrar hur en ansiktskräm fungerar och vad den egentligen är bra för. Därför besvaras några av vanligt ställda frågor här nedan:

Varför ska jag använda en ansiktskräm?

En ansiktskräm krävs för att kompensera för att den naturliga fuktbarriären i huden förstörs när vi tvättar oss. Vi har en naturlig fuktbarriär, men den bryts ner så fort vi tvättar oss med tvål. Det tar sedan flera dagar innan den barriären är återskapad igen, men innan dess har vi hunnit tvätta oss flera gånger om.

Att återfukta huden regelbundet med en bra kräm är därför nödvändigt för att bibehålla en välmående hy.

När ska jag använda en ansiktskräm?

Använd den efter varje gång du tvättar dig, duschar och/eller blöter ansiktet.

Ska jag välja dagkräm eller nattkräm?

Dagkrämen är lite lättare än nattkrämen. Därför är det bra att använda båda, men måste man välja är det bättre att välja dagkrämen, eftersom den är bättre lämpad att användas dygnet runt.

Egenskaper för ansiktskrämen

Det finns olika krämer för olika behov och det finns även varierande önskemål för hur en kräm ska vara och vilka egenskaper den ska ha. Några av dessa är:

Vegansk

Efterfrågan på veganska produkter har exploderat de senaste åren. Veganska produkter innehåller inga animaliska ingredienser och bör heller inte vara testade på djur. I vissa fall är veganska produkter testade på djur, men det får man kolla upp med enskilda märken för att ta reda på vad som gäller.

Parfymfri

Många är känsliga för parfymer och dem kan även vara allergiframkallande. Därför finns det ett brett utbud av parfymfria produkter för att man ska kunna slippa parfym i vanliga hudvårdsprodukter. De flesta märken tillverkar en serie eller en produkt som inte innehåller någon parfym.

Anti-age

Många vill motverka en åldrande hy och det finns många ingredienser som underlättar för en mogen hy. Krämer inom anti-age finns hos de flesta hudvårdsmärken och i de flesta prisklasserna. Ingredienserna varierar brett, alltifrån snigelslem till hyaluronsyra.

Vilket som hjälper bäst mot ålderstecken beror på vem du frågar. Det bästa är att testa dig fram och välja de produkter vars innehåll passar dig bäst.

Ekologisk

Precis som veganska produkter, har även efterfrågan på ekologiska produkter ökat. Befintliga företag inom hudvårdsindustrin som riktat in sig på ekologiska produkter har utökat sin verksamhet på senare tid och de har fått konkurrens av många nya företag.

4/5 (5 Reviews)

Vackerhud