Vackerhud

9 Bästa Hårfärgerna 2024 – Bäst i test

Att färga håret hemma är populärt och en av anledningarna kan vara att det är mycket billigare att färga sitt hår hemma än att gå till frisörsalongen. Det krävs viss erfarenhet för att få till en bra färgning hemma, men en hel del beror också på produkterna man använder.

För att säkerställa att du får valuta för pengarna kommer här en liten överblick över olika hårfärger och märken som du kan välja mellan. Dina behov och krav på hårfärgen avgör vad du bör välja, då olika hårfärger presterar olika.

1. Schwarzkopf Brillance

Schwarzkopf Brillance

Ett vanligt problem med hårfärger för hemmabruk är att de har en tendens att göra håret matt, vilket ser mycket onaturligt ut. Precis som namnet antyder har Schwarzkopf Brillance fokuserat på att göra håret glansigt för att återskapa ett så naturligt resultat som möjligt.

Den tränger djupt ner i hårstrået, vilket gör att den täcker grått hår mycket bra. Färgen är permanent och hållbar för alla hårtyper.

2. MOOD Hair Colour

MOOD Hair Colour

Det är lätt att hemmafärgning resulterar i ett fläckigt och ojämnt hårsvall. För att det ska vara lätt att få till ett naturligt resultat hemma, har MOOD Hair Colour tagits fram för att ge håret den perfekta blandningen av glans och täckning.

Tack vare en gel som färgerna blandas med är det lätt att applicera ett jämnt lager och slutresultatet blir naturligt och vackert. Den här permanenta hårfärgen är också bra för grått hår.

3. L’Oréal Paris Casting Crème Gloss

L'Oréal Paris Casting Crème Gloss

Den här populära hårfärgen är lätt att applicera och är en mild, väldoftande hårfärg som nästan är mer som en hårinpackning än en hårfärg. Eftersom den bara tonar håret är inte resultatet lika hållbart som vid en permanent färgning, men den är vårdande och ger håret fantastisk glans och har en fräsch och upplyftande effekt på din naturliga hårfärg.

Den täcker inte grått hår till 100 %, men kan bidra till att ge håret en fin lyster, vilket ofta försvinner när man får grått hår. Perfekt för dig som inte vill täcka dina gråa hår helt, men ändå få en fräsch och ungdomlig lyster.

4. Schwarzkopf Men Perfect – Hårfärg för män

Schwarzkopf Men Perfect - Hårfärg för män

Nu kan män också färga håret hemma. Tack vare Schwarzkopf Men Perfect får du ett naturligt och täckande resultat. Piffa upp ditt hår genom att täcka de gråa hårstråna och se tio år yngre ut på bara några minuter.

Produkten finns i sex naturliga nyanser och den är utformad för att vara lätt att applicera. Hållbarheten sträcker sig till ungefär 24 tvättar innan det är dags för nästa färgning.

5. maria nila Colour Refresh Pearl Silver

maria nila Colour Refresh Pearl Silver

För dig som vill ha en snabb, vårdande och enkel uppfräschning av din hårfärg finns maria nila Colour Refresh Pearl Silver, som hjälper till att vårda och bekämpa gula toner i ditt hår. Den kan användas på grått hår för att ge det ett naturligt, mer glansigt och kallare nyans, eller för färgat eller naturligt blont hår för att förebygga gula toner.

Använd den som en vanlig inpackning i duschen, eller låt den sitta i lite extra länge för ett starkare resultat.

6. Wella Professionals Color Touch

Wella Professionals Color Touch

Är det lite extra viktigt för dig med ett glansigt resultat bör du välja Wella Professionals Color Touch som ger upp till 63 % mer glans än om ditt hår är obehandlat och naturligt. Färgen innehåller inte ammoniak som torkar ut håret.

Du får allt du behöver för att få till en perfekt färgning hemma. Följ instruktionerna som medföljer för att få det bästa resultatet och använd handskarna för att skydda händerna från fläckar.

7. Schwarzkopf Natural & Easy Hårfärg

Schwarzkopf Natural & Easy Hårfärg

Vid återkommande användning av hårfärg finns det risk att håret torkar ut och förlorar sin naturliga glans. Vill du säkerställa att ditt hår bevarar sin glans kan du välja Schwarzkopf Natural & Easy som din återkommande produkt för hårfärgning.

Den här färgen innehåller vårdande serumolja och garanterar ett naturligt färgresultat tack vare att den innehåller tre olika nyanser för att ge ditt hår naturliga färgskiftningar.

8. Schwarzkopf Blonde

Schwarzkopf Blonde

Många vill ha blont hår, men det är inte alltid så lätt att få till ett naturligt blont hårsvall utan att det ser matt, fläckigt och gult ut. Därför har Schwarzkopf Blonde koncentrerat sig på att ta fram en hårfärg som ska lösa det problemet. Vill du få den där eftertraktade platina-looken från en vanlig hemmafärgning bör du välja den här hårfärgen.

Precis som med alla andra hårfärger bör du läsa och följa instruktionerna noga och inte överskrida den rekommenderade tiden som färgen ska sitta i. Använd även handskarna för att skydda händerna mot den starka hårfärgen.

9. L’Oréal Paris Colorista Spray 1-Day Colour

L'Oréal Paris Colorista Spray 1-Day Colour

Den här hårfärgen är perfekt för dig som vill variera din look från dag till dag. Byt hårfärg flera gånger i veckan och slipp ta hänsyn till utväxter och missfärgningar. Den fungerar också för dig som vill prova på en viss hårfärg för att se hur du passar i den, innan du gör ett mer permanent val.

Den kan självklart även användas vid fest eller när du ska klä ut dig. Färgen tvättas ut helt och hållet efter några tvättar och kan vara en rolig sak att prova på över helgen för att piffa upp tillvaron lite.

Välj rätt typ av färg för dina behov

Som nämnt tidigare är det dina behov som avgör vilken färg du bör välja. Det räcker inte med att välja vilken nyans du ska ha, du måste också bestämma dig för vilken typ av färg du behöver för att få rätt resultat.

Är det viktigt att täcka gråa hår bör du välja en färg som når ner på djupet av hårstrået, eftersom en vanlig toner är alldeles för svag. Vill du däremot att hårfärgen ska sköljas ut med tiden och inte sitta i permanent ska du välja en toner, som lägger sig ytligt ovanpå hårstrået. Vill du ha en ännu mildare variant kan du välja exempelvis en färgande hårinpackning eller sprej.

Hårfärger för hemmabruk varierar lite i pris beroende på deras egenskaper, så du bör utgå ifrån egenskaperna och inte priset när du ska välja din hårfärg.

Tips för hårfärgning hemma

För att lyckas med din hemmafärgning bör du se till att du har de bästa förutsättningarna för det. Det går att få till ett bra resultat även om du är nybörjare, men då bör du undvika nybörjarfelen.

Till att börja med är det viktigt att du har tillräckligt med färg. Har du tjockt, långt hår räcker det inte med ett paket hårfärg, det kan behövas två eller till och med tre. Det beror helt på hur mycket hår du har. Det är ett vanligt misstag att köpa för lite färg. Köp hellre ett paket för mycket än för lite.

När du ska applicera färgen är det viktigt att dela upp håret. Smeta inte in färgen hur som helst. Ta tiden som krävs att göra det ordentligt så att färgen täcker. Det kan vara både svårt och tidskrävande att göra det själv, så låt helst någon annan hjälpa dig med det.

Det är viktigt att inte färga hela vägen in mot hårbotten från början, eftersom värmen från huvudet får färgen att verka bättre och snabbare. Lämna initialt 1,5 cm ofärgat och färga det som det sista du gör.

Olika naturliga hårfärger kommer reagera olika på behandlingarna. Blont hår suger åt sig röd färg bättre än andra hårfärger, vilket kan göra att en röd toning nästan blir permanent i blont hår. Grått hår är svårt även för proffs att få bukt med. Det är därför viktigt att köpa en permanentfärg och försöka att skapa nyanser eller slingor i håret för att motverka ett onaturligt utseende.

Använd gärna en färg som ger extra mycket glans till håret då grått hår saknar glans. Det finns nämligen risk att färgat grått hår ser ut som en livlös peruk på huvudet.

Tänk på att välja en färgton som passar din hudton. Om inte hudtonen och hårnyansen passar ihop kan det göra att du ser exempelvis glåmig och trött ut, bara på grund av din hårfärg. En bra hårfärg ska få dig att se pigg, fräsch och snygg ut.

Underskatta inte silverbalsam och silverschampo. Vid blondering ska man akta sig för att blondera håret för mycket, eftersom det kan få håret att fräta sönder. För att uppnå en extra blondering och motverka gula toner kan ett silverschampo och balsam göra susen.

3.7/5 (3 Reviews)

Vackerhud