Vackerhud

9 Bästa Mjällschampon 2024 – Bäst i test

Har du insett att du har mjäll och letar efter det bästa mjällschampot? Då har du antagligen insett att det finns flera sorter att välja mellan. Du kan behöva prova ett par olika schampon för att det ska vara möjligt att se vilket som fungerar bäst för dig.

Det fungerar inte alltid med att använda samma hårprodukter som dina vänner och familj. Ditt hår kan vara helt annorlunda och behöver en annan typ av produkt för att må bra. Du kanske inte gillar schampon med starka dofter eller önskar en helt vegansk produkt? Vilket mjällschampo som fungerar bäst för andra kanske inte fungerar för dig eftersom det finns olika typer av mjäll.

Du måste välja ett som riktar sig mot det problem du har. För att hjälpa dig hitta det bästa mjällschampot har vi sammanställt en lista över de bästa vi hittat på marknaden. Det kan göra det lättare för dig att hitta den schampot du söker.

1. Fungoral Schampo

Fungoral Schampo

Fungoral är ett bra schampo som hjälper dig med mjäll. Det är också ett schampo som kan ordineras av din läkare för att motverka mjälleksem. En viktig sak att tänka på om du väljer att prova detta är att du använder det enligt beskrivningen som följer med.

Skulle apotekspersonalen, din läkare eller sjuksköterska rekommenderat schampot kan även de ge dig anvisningar om hur schampot bör användas. Du som är allergisk mot ketokonazol eller ett annat innehållsämne bör ej använda Fungoral schampo.

2. Head & Shoulders Shampoo classic clean

Head & Shoulders Shampoo classic clean

Head & Shoulders är kanske det mest populära märket när det handlar om mjällschampon. Head & Shoulders Shampoo classic clean är ett bra alternativ för dig som har problem med mjäll. Schampot hjälper till att bekämpa det irriterande mjället och motverkar både klåda samt torrhet.

Det sägs att du kommer märka skillnad redan efter ett par tvättar och efter att ha tittat på recensioner är det uppenbart att de flesta som använt schampot är helt nöjda. Head & Shoulders finns dessutom i flera olika varianter och de erbjuder även balsam.

3. ACO Anti dandruff schampoo

ACO Anti dandruff shampoo

Det här mjällschampot från ACO är ett bra alternativ för dig som letar efter ett schampo att använda regelbundet. Det är milt och hjälper till att både förebygga mjäll och ta bort befintligt. Det finns dessutom i två versioner, en parfymerad och en oparfymerad. Du som är känslig mot parfym rekommenderas därför att prova det oparfymerade mjällschampot.

4. Daxxin Mjällschampo

Daxxin Mjällschampo

Daxxin är ett återfuktande mjällschampo som hjälper dig med torr och irriterad hårbotten samt mjäll. Schampot är milt med en allergenfri parfym och kan användas från alla som är 3 år och uppåt, även ammande och gravida kvinnor är välkomna att använda schampot.

Det är väldigt milt och torkar varken ut ditt hår eller missfärgar det. Schampot upprätthåller din naturliga mikroflora som finns på hårbotten vilket hindrar svamp- och bakterietillväxt.

5. Selsun Schampo

Selsun Schampo

Selsun är ett medicinskt schampo som innehåller det verksamma ämnet selendisulfid. Schampot har svampdödande egenskaper som hjälper dig med mjäll och/eller seborré, vilket är mjälleksem. Schampot får endast användas av barn under 15 år om de blivit rekommenderat av läkare.

Annars bör schampot endast användas av personer 15 år och uppåt. Det medföljer en bipacksedel du bör läsa innan du använder schampot. Skulle du fortfarande vara osäker på om det är säkert för dig rekommenderas det att du pratar med din läkare.

6. Selukos Kutan suspension

Selukos Kutan suspension

Selukos Kutan suspension är ett mjällschampo som innehåller ämnet selendisulfid. Det är ett ämne som har en mjällborttagande effekt. Det verksamma ämnet är finfördelat i en schampobas pH-värde som är lämpligt för huden.

Basen har dessutom ytspänningsnedsättande egenskaper som gör det lättare att fördela schampot i hårbotten. Innan du använder Selukos är det rekommenderat att du tar bort smycken eftersom det finns en chans att de missfärgas.

7. Cutrin Bio+ Active Anti Dandruff Shampoo

Cutrin Bio+ Active Anti Dandruff Shampoo

Cutrin Bio+ Active Anti Dandruff Shampoo är ett effektivt mjällschampo som både avlägsnar befintlig och förebygger mjäll. Det hjälper dessutom till med att minska klåda och besvärlig hårbotten.

Schampot passar de flesta hårtyper men speciellt dig som har fett hår och/eller fet hårbotten. Det här mjällschampot säljs på apotek vilket innebär att det har genomgått stränga kvalitetskontroller.

8. Recipe For Men Anti-Dandruff Schampoo

Recipe For Men Anti-Dandruff Shampoo

Anti-Dandruff Shampoo från Recipe for Men är ett effektivt schampo som rengör hårbotten samtidigt som den motverkar orsaken till mjäll. Schampot har en svalkande effekt som lindrar klåda i hårbotten och lugnar irriterad hud.

Det ger dessutom ditt hår en nytvättad känsla, mer glans och styrka. För att få ett så bra resultat som möjligt rekommenderas det att du använder det här schampot varje dag.

9. Ketoconazol Actavis Schampo

Ketoconazol Actavis Schampo

Det här är ett receptfritt läkemedel som hjälper till att behandla svampinfektioner i hårbotten. Schampot hjälper att bekämpa de flesta versioner av mjäll, både de torra vita flagorna och mjälleksem vilket ofta består av gulaktiga större hudflagor.

Schampot kan användas av alla som är 12 år och äldre. Skulle du inte uppleva någon förbättring efter 2 veckor rekommenderas det att du tar kontakt med en läkare för att få råd om andra produkter eller se vad som egentligen är fel.

Att tänka på inför köp av mjällschampon

Eftersom det finns så många olika mjällschampon är det viktigt att du först tar reda på vilken typ av problem du har. Om du har ”vanlig” mjäll finns det ett stort utbud med produkter du kan välja mellan. Skulle du däremot ha mjälleksem eller något annat problem är det viktigt att du väljer en produkt som är tillverkad för att hjälpa med just det problemet.

En viktig sak att tänka på är att det är inte helt säkert att alla mjällschampon fungerar för dig. Därför är det viktigt att du verkligen känner efter vad som känns bättre efter några tvättar. Vad känns bra? Finns det något som blivit värre? Skulle du ha otur kan du nämligen stöta på ett mjällschampo som gör problemet värre istället för att förbättra det.

Vad är ett mjällschampo?

Ett mjällschampo är precis vad det låter som, en schampo som tillverkats för att bekämpa mjäll. Det finns olika typer av mjällschampon som hjälper olika typer av mjäll. Den vanligaste typen av mjäll kan vanligtvis bekämpas med mildare mjällschampon som går att köpa i de flesta butiker.

Skulle du däremot ha ett allvarligare problem kan du behöva besöka apotek och köpa ett medicinskt mjällschampo.

Hur vet jag om jag behöver använda ett mjällschampo?

Det är något du själv måste avgöra. Upptäcker du att du har mjäll eller att hårbotten kliar kan du prova använda ett mjällschampo och se ifall det hjälper.

Skulle du uppleva värre problem i hårbotten kan du ta kontakt med din läkare och fråga om råd. De flesta med mjäll inser dock själv om och när de behöver byta till ett mjällschampo.

Vad är mjäll?

Enkelt förklarat är mjäll döda hudceller som kroppen stöter bort. Det finns två typer av mjäll, den som består av små vita fjäll vilket är den torra varianten. Den andra varianten av mjäll kallas för mjälleksem och det består av större gulaktiga flagor. Varför du får mjäll kan bero på flera orsaker.

En vanlig orsak är att du använder produkter som irriterat hårbotten. Andra orsaker är torr luft eller en överväxt av jästsvampen som finns i huden hos alla människor.

Hur förebygger jag mot mjäll i håret?

Du kan förebygga mjäll genom att använda ett mildare schampo som inte torkar ut ditt hårbotten. Ett tips är att du tvättar håret mer ofta jämfört med vad du gjort tidigare. Dock inte om du redan tvättar håret en gång om dagen. Det är också bra att försöka undvika starka produkter som mousse och hårspray eftersom de kan förvärra problem i hårbotten.

En sista sak du bör undvika är huvudbonader som sitter tätt eftersom de gör det möjligt för jästsvampen att växa. Skulle du ha en kliande hårbotten och vara orolig över att få mjäll kan du använda ett mjällschampo ett par gånger i veckan och ditt vanliga schampo de andra gångerna.

3.7/5 (20 Reviews)

Vackerhud