Vackerhud

13 Bästa Schampon 2024 – Bäst i test

Att välja rätt schampo är inte helt lätt. Både hos frisören, online och i matbutiken finns det flera olika schampon att välja mellan. Här får du en del tips och råd kring olika schampotyper samt om vad som kan vara bra att tänka på när du väljer schampo.

Många schampon innehåller ingredienser som är speciellt lämpade för att passa bra till lockigt hår, blont hår eller färgat hår. Det finns också schampon som är färgade på olika sätt så att de ger hårfärgen extra lyster. Till ett blont hår finns till exempel så kallade silverschampon som har lite lila färgpigment tillsatt. Det gör att schampot får håret att behålla sina kalla toner lite bättre.

Om du är vegan eller helt enkelt inte vill använda djurtestade produkter finns det också en hel del saker att tänka på när du ska välja schampo. I vår artikel tar vi upp flera veganska och icke djurtestade varianter.

1. Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo

Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo

Det här är ett antiinflammatoriskt schampo som också stimulerar hårväxten. Det är alltså ett bra schampo för dig som har slitet hår, irriterad hårbotten och för dig som upplever att håret växer lite sämre. I schampot finns flera naturliga ingredienser som är bra för hud och hår. I innehållsförteckningen finns bland annat extrakt från Aloe Vera samt Oleanolic Acid.

Aloe Vera förebygger olika problem i hårbottnen, tar bort mjäll och är samtidigt fuktgivande och lugnande. Oleanolic Acid motverkar håravfall. Om du har en känslig hårbotten och vill ha ett parabenfritt schampo är det här ett bra val. Det är dessutom ett helt veganskt alternativ.

2. Olaplex Bond Maintenance Shampoo

Olaplex Bond Maintenance Shampoo

Olaplex Bond Maintenance Shampoo har en särskild sammansättning som är rejält fuktgivande för håret. Schampot är rejält lyxigt och har också ett lite högre pris. Det fungerar för alla hårtyper och för allra bästa effekt bör man kombinera det med de andra produkterna i Olaplex-serien.

Schampot fungerar också att använda som extra fuktgivande kur då och då, helst i kombination med en inpackning.

3. Moroccanoil Moisture Repair Shampoo

Moroccanoil Moisture Repair Shampoo

Det här är ett schampo som lämpar sig för väldigt torrt hår. Det återfuktar och ger håret styrka. Innehåller fettsyror, arganolja och andra återfuktande ingredienser.

4. Kevin Murphy Hydrate-Me rinse

Kevin Murphy Hydrate-Me rinse

Det här schampot kan för många bli ett favoritschampo. Det passar alla hårtyper och har en väldigt härlig doft. Håret får en silkeslen känsla och känns också väldigt lätt efter att produkten har använts. Schampot är också milt för hårbottnen, samtidigt som det ger håret en riktig fuktboost.

5. Sachajuan Ocean Mist Shampoo

Sachajuan Ocean Mist Shampoo

Sachajuan Ocean Mist Shampoo är ett schampo för dig som upplever håret som livlöst. Det påminner lite om en saltvattenspray och har ungefär samma funktion. Håret får en rejäl volym och blir enkelt att styla, samtidigt som finishen blir glansig och frisk.

6. Rituals The Ritual Of Sakura Shampoo

Rituals The Ritual Of Sakura Shampoo

Ett näringsgivande schampo med doft av körsbärsblom och rismjölk. Berikat med arganolja och passar alla hårtyper, även färgat hår. Schampot kan användas dagligen och vårdar håret samtidigt som hårbotten också tas om hand.

7. Kérastase Resistance Schampo

Kérastase Resistance Schampo

För den som har ett försvagat hår är det här ett bra alternativ. Det här schampot rekonstruerar nämligen de skadade hårstråna samtidigt som hårets fibrer stärks och byggs om. Schampot hjälper också till med att förhindra kluvna hårtoppar.

8. Ida Warg Moisture Shampoo

Ida Warg Moisture Shampoo

Ett schampo som ger extra fukt och glans till håret. Innehåller kokosolja och mjukgör alla hårtyper. Passar dock bäst för grovt, glanslöst och torrt hår. Schampot är också veganskt och inte testat på djur.

9. Maria nila Pure Volume Shampoo

maria nila Pure Volume Shampoo

Om du har tunt och fint hår är det här det perfekta schampot. Det ger enorm fyllighet och styrka, samtidigt som håret får en stor volym utan att det känns risigt. Schampot innehåller varken parabener eller sulfater och dessutom doftar det gott.

10. Redken All Soft Schampo

Redken All Soft Schampo

Torrt och sprött hår? Det här schampot tränger in i hårstråt och rengör det inifrån. Det gör varje hårstrå lent och glänsande. Innehåller flera nyttiga ingredienser som avokadoolja, olivolja, kamelia och silkesaminosyror. De här sakerna ger håret näring, lyster och tillför extra mycket fukt. Passar extra bra för frissiga och torra hår.

11. REF Ultimate Repair Shampoo

REF Ultimate Repair Shampoo

För ett skadat hår är det här en bra räddning. Det här skyddar och stärker hår som skadats av färgning eller andra behandlingar. Även färgat hår får en starkare lyster av schampot.

12. Kiehls Damage Repairing & Rehydrating Shampoo

Kiehls Damage Repairing & Rehydrating Shampoo

Ett extremt torrt eller skadat hår behöver lite extra omvårdnad. Med det här schampot får håret mer spänst och varje hårstrå repareras inifrån. Även hårbotten får sin beskärda del av fukten. Kan användas varje dag och passar även för lockigt hår.

13. Reverie Volumizing Shampoo

Reverie Volumizing Shampoo

Ett djuprengörande schampo som också gör att håret får en oemotståndlig volym. Schampot innehåller veteprotein som gör att håret inte tyngs ner. Doften är fräsch och frisk och håller i sig länge efter att man tvättat håret. Passar främst dig som har ett normalt eller lite tjockare hår.

Välj rätt schampo för din hårtyp

Att välja rätt schampo för sin hårtyp är inte helt lätt. Det finns så mycket att välja mellan, flera olika märken och dessutom kan det vara svårt att veta vilken hårtyp man egentligen har. Det är inte fel att be sin frisör om råd när man går dit. Ibland kan det också vara så att man har flera olika hårtyper. Man kan till exempel ha ett blont, frissigt hår, eller en fet hårbotten med skadade längder.

Här ger vi några tips på olika schampon som passar extra bra till de vanligaste hårtyperna i samhället. Att då och då ge sitt hår lite extra bra behandling med ett lite dyrare och mer högkvalitativt schampo är inte fel om man inte har möjlighet att använda schampot varje dag.

Blont hår

Med Maria Nila Sheer Silver Shampoo behöver du inte oroa dig för att ditt blonda hår ska få gula och varma toner. Här kommer den blonda färgen att hålla sig kall. Med det här silverschampot vårdas dessutom håret på ett bra sätt.

Fet hårbotten

Om du har riktigt fett hår eller en fet hårbotten är Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo ett bra alternativ. Ofta beror det på att du har en överproduktion av ämnet sebum i dina talgkörtlar som finns i hårbottnen. Det här är vanligast i tonåren, men vissa har problem med fet hårbotten även i vuxen ålder.

Många gånger beror problemet på att man tvättar håret allt för ofta, eller på att man har ett schampo som torkar ut för mycket. I motsats till vad många tror kan ett återfuktande och lugnande schampo hjälpa, liksom ett milt men djuprengörande sådant.

Fint hår

Ett tunt och fint hår kan vara svårt att få volym i. Det är dessutom känsligt. I Wella INVIGO Brilliance Shampoo finns ingredienser som ger volym, glans och som ökar tätheten i håret. Överlag blir hela håret fylligare och mer lätthanterligt.

Frissigt hår

Ett frissigt hår kan vara svårt att hantera. Det kan snabbt också se slitet ut. Schampot Kevin Murphy Smooth Again Wash gör håret silkeslent och får håret att ligga på plats utan att det tynger ner. Dessutom ger det håret en fräsch doft. Ett frissigt hår kan ofta ha en hel del statisk elektricitet i sig och även det hjälper schampot till med att ta bort.

Färgat hår

Ett färgat hår kan snabbt slitas men man kan förhindra det genom att använda rätt schampo. Då kan man trots allt få håret att hålla sig fräscht. Om du vill ha ett hår fullt av lyster är Maria Nila Luminous Color Shampoo ett bra val som dessutom får färgen att hålla längre.

Med ett schampo avsett för färgat hår kan man ofta tvätta håret oftare utan risk för att färgen går ur eller bleknar lika fort.

Håravfall

Såväl kvinnor som män kan drabbas av håravfall. I Priorin Schampo finns det flera ingredienser som stimulerar hårväxten och gör det kvarvarande håret tjockare. Det gör att håret växer snabbare, och håravfallet märks mindre.

Om ett schampo hjälper eller inte kan dock bero lite på varför håret faller av. Är håret alltför skadat kan det ibland vara bättre att klippa av håret för att låta det växa ut på nytt och då ta hjälp av ett schampo för att få håret att växa sig starkare.

Känslig hårbotten

För en känslig hårbotten är Sachajuan Scalp Shampoo ett bra och hälsosamt val. Det tar både bort mjäll och lugnar en irriterad hårbotten. Det här är en väldigt dryg produkt som du inte behöver ta mycket av. Det gör schampot prisvärt då en flaska håller länge. Det är dock en riktigt bra kvalitetsprodukt.

Schampot kan användas varje dag. En liten mängd produkt ska appliceras i det blöta håret, samt i hårbotten. Håret ska sedan sköljas ur noga och för bästa effekt kan även balsamet i samma serie användas.

Lockigt hår

För lockiga hår är det inte alltid så lätt att hitta specifika schampon så L’Oréal Professionnel Curl Contour är ett extra uppskattat inslag. I ett lockigt hår vill man ofta att lockarna ska komma fram lite extra och det här schampot ger både mer glans och ökad elasticitet så att lockarna blir lätta att hantera.

Mjäll

Ett bra mjällschampo ska innehålla ingredienser som tar bort mjäll. I ett schampo som Cutrin Bio+ Active Anti Dandruff Shampoo finns också flera andra ingredienser som gör att håret blir mer livfullt och det håller sig också friskare.

Eftersom att mjällschampon är speciella schampon framtagna för att passa specifika behov kan de ofta kosta lite mer. Å andra sidan brukar schampona vara drygare och du kanske inte heller behöver använda dem vid varje hårtvätt utan snarare vid behov.

Normalt hår

Ett normalt hår är det de flesta strävar efter att uppnå. Det är varken fett eller torrt, det är friskt och man har ingen klåda i hårbottnen. Men även ett normalt hår behöver vårdas med regelbundna tvättar.

Då kan Moroccanoil Extra Volume Shampoo som ger extra volym vara ett klokt val. Det gör rent håret samtidigt som det stärker och bygger upp hårstråna. Med ett bra schampo finns det ofta inget behov av att tvätta håret varje dag.

Skadat hår

Ofta beror skadat hår på olika kemiska behandlingar. Att bara satsa på ett fuktgivande schampo är inte alltid lösningen. Med Moroccanoil Moisture Repair Shampoo får ditt hår ordentligt med fukt samtidigt som det repareras.

Ett reparerande schampo kan inte ge fullgott resultat efter en användning utan du kan behöva använda schampot flera gånger för att ditt hår ska få chans att bli helt reparerat. Däremellan är det också klokt att undvika kemiska behandlingar som sliter mycket på håret.

Torrt hår

Om du har torrt hår kan det vara så att håret går sönder, delar sig och varje hårstrå kan kännas sprött. Ofta kommer det torra håret av för starka hårprodukter, för många olika produkter, eller av att håret utsätts för starka färger eller blekningar utan att få vila mellan dem.

Ett bra schampo för det torra håret är Maria Nila True Soft Shampoo som både är milt och samtidigt rengör bra. Schampot tar dock inte bort det naturliga fett som finns i håret utan istället bevaras det i varje hårstrå.

Torr hårbotten

En torr hårbotten behöver ett schampo som balanserar fuktighet och som innehåller vårdande ingredienser. Det är här Cutrin Bio+ Hydra Balance Shampoo kommer in i bilden. Schampot gör rent samtidigt som det inte tar bort de naturliga oljorna från hårbottnen.

När de här schampona används är det dock klokt att se till så att de verkligen når ner i hårbottnen där de gör nytta. Att massera in schampot och låta det verka ett par minuter är inte fel.

Åldrat hår

Även håret åldras när man blir äldre. Med Kevin Murphy Young.Again.Wash kan man få håret att åter bli glansigt och lätt att reda ut. Hårets färg får en ny lyster och även gråa toner framhävs på ett nytt sätt.

Det åldrade håret kan också behöva en hel del extra fukt för att hålla sig friskt och fräscht. Även det kan ett bra schampo lösa.

5/5 (2 Reviews)

Vackerhud